Para Summary - Previous Year CAT/MBA Questions
You can practice all previous year OMET questions from the topic Para Summary. This will help you understand the type of questions asked in OMET. It would be best if you clear your concepts before you practice previous year OMET questions.
In the following pages, I shall demonstrate that there is a psychological technique which makes it possible to interpret dreams, and that on the application of this technique, every dream will reveal itself as a psychological structure, full of significance, and one which may be assigned a specific place in the psychic activities of the walking state, Further, I shall endeavour to elucidate the processes the nature of the psychic forces whose conflict or cooperation is responsible for our dreams. This done, my investigation will terminate, as it will have reached the point where the problem of the dream merges into more comprehensive problems, and to solve these we must have recourse to material of a different kind.
Which of the followings would be closest to the ideas expresses in the first two sentences of the above passages?
Overt causes can have only overt effects.
Overt causes have only covert effects.
Covert effects have only covert causes.
You can’t judge a book by its cover.
Overt effects can have covert causes.
Answer: Option E
The passage talks about how dreams may seem strange and unrelated to any actual happening, but have a direct relation to an activity in the waking state. The first two sentences say that dreams are the clearly apparent visible manifestation of a hidden or obscure psychic cause. Option 5, which mentions that “overt” or 'plainly apparent' effects (dreams in this case) can have “covert” or 'not openly displayed' causes (“the psychic activities of the waking state” in this case), is close to the idea expressed in these two sentences.
Eliminate options 1, 2 and 3, which incorrectly attribute the qualities of overtness and covertness to the causes and effects.
Option 4 gives a proverb that bears no relation to the idea expressed in the two sentences of the passage. It is in fact somewhat contradictory to the main idea, as the proverb implies that outer effects or appearances are not related to inner hidden qualities. The passage says that there is in fact a relationship between hidden psychic forces and the outwardly apparent effects. Eliminate option 4.
Hence, the correct answer is option 5.
Read the following paragraph carefully and answer the question that follows:
It is one week since Uttarakhand’s worst disaster in living memory. Flash floods resulting from extremely intense rainfall swept away mountainsides, villages and towns, thousands of people, animals, agriculture fields, irrigation canals, domestic water sources, dams, roads, bridges, and buildings – anything that stood in the way.
A week later, media attention remains riveted on the efforts to rescue tens of thousands of pilgrims and tourist visiting the shrines in the uppermost reaches of Uttarakhand’s sacred rivers. But the deluge spread far beyond th Char Dhams – Yamunotri, Gangotri, Kedarnath and Badrinath – to cover the entire state. The catchments of many smaller rivers also witnessed flash floods but the media has yet to report on the destruction there. Eyewitness accounts being gathered by official agencies and voluntary organizations have reported devastation from more than 200 villages so far and more affected villages are being reported every day.
Which of the following would the author agree the most with?
Char Dhams were most affected by Uttarakhand disaster.
Entire catchment of rivers flowing in Uttarakhand was affected.
Media attention was on Char Dham but the entire catchment area of rivers flowing in Uttarakhand was affected.
Media cannot be trusted as it focuses only on important places and events.
Voluntary organizations are better than media in reaching out to the affected people.
Answer: Option C
The paragraph talks about how the floods in Uttarakhand led to widespread devastation across the state. However, the media attention remained focused on the Char Dhams.
Option 1 can be eliminated since the paragraph talks about how flash floods led to mountain sides, villages and towns being swept away besides the Char Dhams alone.
Option 2 might seem suitable but loses out to option 3 which seems more in tune with the author's opinion about the focus of the media.
Option 4 presents a rather extreme stance about the media coverage which is not supported by the passage.
Option 5 implies that the author expects the media to reach out to affected people which is not hinted at in the paragraph.
Hence, the correct answer is option 3.
Most of the Asian countries have trade-deficit with China. Bangladesh’s trade deficit with China this year has increased by 35%. Despite large increases in exports to China, Indonesia’s trade deficit with China continues to increase. So does that of South Korea, home of Samsung Electronics, one of the world’s largest manufacturers of electronic gadgets.
Which of the following, if true, would be most inconsistent with the above passage?
China is the largest manufacturer of parts of electronic gadgets and Samsung Electronics imports parts for their gadgets from China.
Exports to Bangladesh are insignificant in proportion of China’s total exports.
Exports to Indonesia from China decreased.
Indonesia’s chief exports are natural resources.
China has trade deficit with Iran.
Answer: Option C
Consider the second line of the information, “Despite large increases…..continues to increase”. Option 3 completely contradicts this
Hence, the correct answer is option 3.
Help us build a Free and Comprehensive Preparation portal for various competitive exams by providing us your valuable feedback about Apti4All and how it can be improved.