# DI - Tables & Graphs - Previous Year CAT/MBA Questions

You can practice all previous year CAT questions from the topic DI - Tables & Graphs. This will help you understand the type of questions asked in CAT. It would be best if you clear your concepts before you practice previous year CAT questions.

**Answer the next 5 questions based on the information given below:**

The two plots below show data for four companies code-named A, B, C, and D over three years - 2019, 2020, and 2021.

The first plot shows the revenues and costs incurred by the companies during these years. For example, in 2021, company C earned Rs.100 crores in revenue and spent Rs.30 crores. The profit of a company is defined as its revenue minus its costs.

The second plot shows the number of employees employed by the company (employee strength) at the start of each of these three years, as well as the number of new employees hired each year (new hires). For example, Company B had 250 employees at the start of 2021, and 30 new employees joined the company during the year.

**CAT 2022 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

Considering all three years, which company had the highest annual profit?

- A.
Company D

- B.
Company C

- C.
Company B

- D.
Company A

Answer: Option B

**Explanation** :

The given data can be tabulated as given below:

Income / Expense / Profit

Employees

Cumulative profit of 3 years for

A = 5 + 25 + 30 = Rs. 60 crores profit

B = 25 + 50 + 0 = Rs. 75 crores profit

C = 5 + 10 + 70 = Rs. 85 crores profit

D = 10 – 30 + 0 = Rs. 20 crores loss

Highest cumulative profit if for company C.

Hence, option (b).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

Which of the four companies experienced the highest annual loss in any of the years?

- A.
Company C

- B.
Company A

- C.
Company D

- D.
Company B

Answer: Option C

**Explanation** :

Consider the solution for first question of this set.

Company D suffered highest loss for any particular year in 2020.

Hence, option (c).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

The ratio of a company's annual profit to its annual costs is a measure of its performance. Which of the four companies had the lowest value of this ratio in 2019?

- A.
Company C

- B.
Company B

- C.
Company D

- D.
Company A

Answer: Option D

**Explanation** :

Consider the solution for first question of this set.

Ratio of (Annual profit) / (Annual Cost) in 2019 for

A = 5/85 = 1/17

B = 25/75 = 1/3

C = 5/20 = 1/4

D = 10/40 = ¼

This ratio is lowest for Company A.

Hence, option (a).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

The total number of employees lost in 2019 and 2020 was the least for:

- A.
Company B

- B.
Company A

- C.
Company D

- D.
Company C

Answer: Option A

**Explanation** :

Consider the solution for first question of this set.

Employees lost in 2019 and 200 for

A = (170 - 140) = 30

B = (245 - 240) = 5

C = (370 - 325) = 45

D = (430 - 410) = 20

Least number of employees left is least for B.

Hence, option (a).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

Profit per employee is the ratio of a company's profit to its employee strength. For this purpose, the employee strength in a year is the average of the employee strength at the beginning of that year and the beginning of the next year. In 2020, which of the four companies had the highest profit per employee?

- A.
Company B

- B.
Company C

- C.
Company D

- D.
Company A

Answer: Option A

**Explanation** :

Consider the solution for first question of this set.

Profit / (Average employee) ratio in 2020 for

Income / Expense / Profit

Employees

A = $\frac{{\displaystyle \frac{25}{175+170}}}{2}$ = $\frac{50}{345}$ = $\frac{10}{69}$

B = $\frac{{\displaystyle \frac{50}{285+245}}}{2}$ = $\frac{100}{530}$ = $\frac{10}{53}$

C = $\frac{{\displaystyle \frac{10}{365+360}}}{2}$ = $\frac{20}{725}$ = $\frac{10}{362.5}$

D = -$\frac{{\displaystyle \frac{30}{445+440}}}{2}$ = -$\frac{60}{885}$

This ratio is highest for Company B.

Hence, option (a).

Workspace:

Pulak, Qasim, Ritesh, and Suresh participated in a tournament comprising of eight rounds. In each round, they formed two pairs, with each of them being in exactly one pair. The only restriction in the pairing was that the pairs would change in successive rounds. For example, if Pulak formed a pair with Qasim in the first round, then he would have to form a pair with Ritesh or Suresh in the second round. He would be free to pair with Qasim again in the third round. In each round, each pair decided whether to play the game in that round or not. If they decided not to play, then no money was exchanged between them. If they decided to play, they had to bet either ₹1 or ₹2 in that round. For example, if they chose to bet ₹2, then the player winning the game got ₹2 from the one losing the game.

At the beginning of the tournament, the players had ₹10 each. The following table shows partial information about the amounts that the players had at the end of each of the eight rounds. It shows every time a player had ₹10 at the end of a round, as well as every time, at the end of a round, a player had either the minimum or the maximum amount that he would have had across the eight rounds. For example, Suresh had ₹10 at the end of Rounds 1, 3, and 8 and not after any of the other rounds. The maximum amount that he had at the end of any round was ₹13 (at the end of Round 5), and the minimum amount he had at the end of any round was ₹8 (at the end of Round 2). At the end of all other rounds, he must have had either ₹9, ₹11, or ₹12.

It was also known that Pulak and Qasim had the same amount of money with them at the end of Round 4.

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

What BEST can be said about the amount of money that Ritesh had with him at the end of Round 8?

- A.
Exactly ₹5

- B.
₹5 or ₹6

- C.
₹4 or ₹5

- D.
Exactly ₹6

Answer: Option D

**Explanation** :

Whenever a player has Rs. 10, it is already mentioned in the table. Their can be no other entry of Rs. 10.

Also, Highest and Lowest amounts of a player are also already mentioned.

E.g.: Pulak’s highest and lowest amount is Rs. 13 and Rs. 10 respectively in rounds 2, 8, 1 and 5. . Pulak cannot have Rs. 13 or more and Rs. 10 or less in any other round. Hence, the only amount Pulak can have at the end of any round is Rs. 11 or Rs. 12.

Allowed entries for

Pulak: 11 or 12

Qasim: 9 or 11

Ritesh: 5 or 6 or 7 or 8 or 9

Suresh: 9 or 11 or 12

Total amount at the end of any round should be same as the total amount initially i.e., Rs. 40.

**Round 1:** Amount with Pulak = 40 – (8 + 10 + 10) = Rs. 12

Ritesh and Suresh did not lose/gain, hence they paired up and decided not to play.

while, Qasim lost Rs. 2 to Pulak.

**Round 2:** Amount with Ritesh = 40 – (13 + 10 + 8) = Rs. 9

Pulak gained Rs. 1 while Ritesh lost Rs. 1. Hence, Pulak and Ritesh paired and bet Rs. 1.

while, Suresh paired up with Qasim for Rs. 2.

**Round 5:** Amount with Ritesh = 40 – (10 + 10 + 13) = Rs. 7

**Round 7:** Amount with Pulak and Suresh together = 40 – 12 – 4 = Rs. 24

Amount with Suresh and Pulak in Round 7 should be less than 13.

Only way this is possible is that both Pulak and Suresh have Rs. 12.

**Round 8:** Suresh loses Rs. 2. The only one who could gain Rs. 2 is Ritesh. Hence, Suresh paired with Ritesh and Pulak with Qasim.

**Round 4:** Pulak and Qasim had same amount. This amount can only be Rs. 11.

Now Pulak and Qasim lose Rs. 1 each Round 5, hence Ritesh and Suresh must gain Rs. 1 in round 5.

⇒ Ritesh and Suresh had Rs. 1 less in round 4 than round 5.

**Round 3:** Since Suresh paired with Qasim in round 2, he will pair with either Pulak or Ritesh in round 3.

If Suresh pairs with Ritesh, Ritesh will have Rs. 7 in round 3. Hence, Pulak + Qasim will have Rs. 23. This is possible when Pulak has Rs. 12 and Qasim has Rs. 11.

But that would mean that only Qasim doesn’t bet in round 4 which is not possible.

∴ Suresh pairs with Pulak in round 3. Hence, Pulak will have Rs. 12 in round 3.

⇒ Qasim and Ritesh have together Rs. 18. This is possible when Qasim has Rs. and Ritesh has Rs. .

⇒ Pulak paired with Qasim in round 4 and Ritesh with Suresh.

**Round 6:** Highest amount with Pulak, Qasim and Suresh in round 6 can be 12 + 11 + 12 = 35.

In that case Ritesh will have Rs. 5.

Had the amount with Ritesh been Rs. 6 at the end of round 6. Other three will have a total of Rs. 34. In this case, we would not get proper arrangement for round 7.

Therefore, the final table is as follows:

∴ The amount of money that Ritesh had with him at the end of Round 8 is Rs. 6.

Hence, option (d).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

What BEST can be said about the amount of money that Pulak had with him at the end of Round 6?

- A.
₹11 or ₹12

- B.
₹12 or ₹13

- C.
Exactly ₹12

- D.
Exactly ₹11

Answer: Option C

**Explanation** :

Consider the solution to first questions of this set.

∴ The amount of money that Pulak had with him at the end of Round 6 is Rs. 12.

Hence, option (c).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How much money (in ₹) did Ritesh have at the end of Round 4?

Answer: 6

**Explanation** :

Consider the solution to first questions of this set.

∴ The amount of money (in ₹) Ritesh has at the end of Round 4 is Rs. 6.

Hence, 6.

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How many games were played with a bet of ₹2?

Answer: 6

**Explanation** :

Consider the solution to first questions of this set.

Number of games with bet of Rs. 2 are:

P vs. Q in round 1

Q vs. S in round 2

P vs. S in round 3

R vs S in round 4

P vs. R in round 6

R vs S in round 8

∴ There are 6 games with bet of Rs. 2.

Hence, 6.

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

Which of the following pairings was made in Round 5?

- A.
Pulak and Suresh

- B.
Pulak and Qasim

- C.
Qasim and Suresh

- D.
Pulak and Ritesh

Answer: Option A

**Explanation** :

Consider the solution to first questions of this set.

Pulak paired with Suresh while Qasim paired with Ritesh in round 5.

Hence, option (as).

Workspace:

**In the following, a year corresponds to 1st of January of that year.**

A study to determine the mortality rate for a disease began in 1980. The study chose 1000 males and 1000 females and followed them for forty years or until they died, whichever came first. The 1000 males chosen in 1980 consisted of 250 each of ages 10 to less than 20, 20 to less than 30, 30 to less than 40, and 40 to less than 50. The 1000 females chosen in 1980 also consisted of 250 each of ages 10 to less than 20, 20 to less than 30, 30 to less than 40, and 40 to less than 50.

The four figures below depict the age profile of those among the 2000 individuals who were still alive in 1990, 2000, 2010, and 2020. The blue bars in each figure represent the number of males in each age group at that point in time, while the pink bars represent the number of females in each age group at that point in time. The numbers next to the bars give the exact numbers being represented by the bars. For example, we know that 230 males among those tracked and who were alive in 1990 were aged between 20 and 30.

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

In 2000, what was the ratio of the number of dead males to dead females among those being tracked?

- A.
109 : 107

- B.
41 : 43

- C.
129 : 131

- D.
71 : 69

Answer: Option D

**Explanation** :

Total number of males/females in 1980 = 1000 each.

Total number males in 2000 = 180 + 205 + 160 + 100 = 645

∴ Number of dead males = 1000 – 645 = 355

Total number females in 2000 = 210 + 175 + 150 + 120 = 655

∴ Number of dead males = 1000 – 655 = 345

⇒ Ratio of dead males to females = 355 : 345 = 71 : 69.

Hence, option (d).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How many people who were being tracked and who were between 30 and 40 years of age in 1980 survived until 2010?

- A.
190

- B.
310

- C.
90

- D.
110

Answer: Option A

**Explanation** :

Those who were in the age range 30-40 in 1980 will be in the age range 60-70 in 2010.

Number of people alive in age range 60-70 in 2010 = 90 + 100 = 190

Hence, option (a).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How many individuals who were being tracked and who were less than 30 years of age in 1980 survived until 2020?

- A.
240

- B.
470

- C.
580

- D.
230

Answer: Option B

**Explanation** :

Those who were less than 30 years old in 1980 will be less than 70 years old in 2020.

∴ Number of people alive below 70 in 2020 = 140 + 100 + 125 + 105 = 470

Hence, option (b).

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How many of the males who were being tracked and who were between 20 and 30 yearsof age in 1980 died in the period 2000 to 2010?

Answer: 40

**Explanation** :

1980 age range 20-30 (500 males) is same as

2000 age range 40-50 (205 males) is same as

2010 age range 50-60 (165 males)

∴ Number of required males dying between 2000 and 2010 = 205 – 165 = 40.

Hence, 40.

Workspace:

**CAT 2022 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

How many of the females who were being tracked and who were between 20 and 30 years of age in 1980 died between the ages of 50 and 60?

[**Note**: There is an ambiguity in this question and hence was discarded by IIM Bangalore.]

Answer: 30

**Explanation** :

1980 age range 20-30 (500) is same as

2000 age range 40-50 (175) is same as

2010 age range 50-60 (145 females)

30 people from this category died from 2000 to 2010, but it is not necessary that they were between 50-60 years old.

Someone who was 41 years old in 2000 may have died before he/she attains the age of 50.

The answer to this question should be cannot be determined.

Hence, this question was discarded.

**Note**: Answer provided in Candidate response sheet is 30.

Workspace:

**Answer the next 4 questions based on the information given **

The horizontal bars in the above diagram represent 2020 aggregate sales (in ₹ million) of a company for the different subcategories of its products. The top four product subcategories (Bookcases, Chairs, Furnishings, Tables) belong to furniture product category; the bottom four product subcategories (Accessories, Copiers, Machines, Phones) belong to the technology product category while all other product subcategories belong to the office supply product category. For each of the product subcategories, there is a vertical line indicating the sales of the corresponding subcategory in 2019.

**CAT 2021 LRDI Slot 1 | DI - Tables & Graphs**

The total sales (in ₹ million) in 2019 from products in office supplies category is closest to

- A.
16.5

- B.
12.5

- C.
13.5

- D.
18

Answer: Option C

**Explanation** :

**Office Supplies in 2019**:

3.6 (Binders) + 0.4(Art) + 1.9 (Appliances) + 0.4 (Envelopes) + 0.1 (Fasteners) + 0.2 (Labels) + 1.5 (Paper) + 4.3 (Storage) + 1.1 (Supplies) = 13.5

Hence, option (c).

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 1 | DI - Tables & Graphs**

The percentage increase in sales in Furniture category from 2019 to 2020 is closest to

- A.
20%

- B.
1%

- C.
8%

- D.
25%

Answer: Option C

**Explanation** :

Furniture sales in 2019:

1.9 + 6.1 + 2 + 4.4 = 14

Furniture sales in 2020:

2.2 + 6.5 + 2 + 4.5 = 15.2

∴ % change = (15.2 - 14)/14 × 100% ≈ 8.6%

Hence, option (c).

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 1 | DI - Tables & Graphs**

How many subcategories had sales of ₹ 4 million or more in 2019 and registered an increase in sales in excess of 25% in 2020?

Answer: 1

**Explanation** :

Only Phones registered an increase of more than 25% from 2019 to 2020 and also had sales of more than $4 million in 2019.

Hence, 1.

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 1 | DI - Tables & Graphs**

The improvement index for a category is the maximum percentage increase in sales from 2019 to 2020 among any of its subcategories. The correct order of categories in increasing order of this improvement index is

- A.
furniture, technology, office supply

- B.
technology, furniture, office supply

- C.
office supply, technology, furniture

- D.
office supply, furniture, technology

Answer: Option A

**Explanation** :

In furniture category, Chairs subcategory has the highest % increase i.e., approx. 15%.

∴ Improvement index for furniture is 15%.

In office supply category, Appliances subcategory has the highest % increase i.e., approx. 60%.

∴ Improvement index for office supply is 60%.

In technology category, Accessories subcategory has the highest % increase i.e., approx. 40%.

∴ Improvement index for technology is 40%.

∴ Improvement index of Furniture < Technology < Office Supplies.

Hence, option (a).

Workspace:

**Answer the next 4 questions based on the information given **

The different bars in the diagram above provide information about different orders in various categories (Art, Binders, ….) that were booked in the first two weeks of September of a store for one client. The colour and pattern of a bar denotes the ship mode (First Class / Second Class / Standard Class). The left end point of a bar indicates the booking day of the order, while the right end point indicates the dispatch day of the order. The difference between the dispatch day and the booking day (measured in terms of the number of days) is called the processing time of the order. For the same category, an order is considered for booking only after the previous order of the same category is dispatched. No two consecutive orders of the same category had identical ship mode during this period.

For example, there were only two orders in the furnishing category during this period. The first one was shipped in the Second Class. It was booked on Sep 1 and dispatched on Sep 5. The second order was shipped in the Standard class. It was booked on Sep 5 (although the order might have been placed before that) and dispatched on Sep 12. So the processing times were 4 and 7 days respectively for these orders.

**CAT 2021 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

How many days between Sep 1 and Sep 14 (both inclusive) had no booking from this client considering all the above categories?

Answer: 6

**Explanation** :

There were no bookings on September 8, 9, 10, 11, 12 and 14.

∴ There was no booking on 6 days.

Hence, 6.

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

What was the average processing time of all orders in the categories which had only one type of ship mode?

Answer: 11

**Explanation** :

Let us first calculate the total processing time for categories which had only one type of shipping mode.

Accessories – 18 days

Envelopes – 4 days

Total number of orders = 1 + 1 = 2

∴ Average processing time = (18 + 4)/2 = 11

Hence, 11.

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

The sequence of categories -- Art, Binders, Paper and Phones -- in decreasing order of average processing time of their orders in this period is:

- A.
Phones, Art, Binders, Paper

- B.
Paper, Binders, Art, Phones

- C.
Art, Binders, Paper, Phones

- D.
Phones, Binders, Art, Paper

Answer: Option A

**Explanation** :

Let us calculate the average processing time for Arts:

Total number of days = 20

Total no. of orders = 4

∴ Average processing time for Art = 20/5 = 4 days

Similarly,

Average processing time for Binders = 15/4 = 3.75 days

Average processing time for Paper = 10/3 = 3.33 days

Average processing time for Phones = 15/3 = 5 days

Decreasing order of average processing time is

Phones > Art > Binders > Paper.

Hence, option (a).

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 2 | DI - Tables & Graphs**

Approximately what percentage of orders had a processing time of one day during the period Sep 1 to Sep 22 (both dates inclusive)?

- A.
25%

- B.
22%

- C.
16%

- D.
20%

Answer: Option D

**Explanation** :

Total number of orders = 5 + 4 + 3 + 3 + 2 + 3 + 3 + 2 + 2 + 2 + 2 + 1 + 1 + 2 = 35

Number of orders with processing time of one day = 1 (Art) + 2 (Binders) + 1 (Phones) + 2 (Bookcases) + 1 (Chairs) = 7

∴ Percentage of orders had a processing time of one day = 7/35 × 100 = 20%

Hence, option (d).

Workspace:

**Answer the next 4 questions based on the information given **

The figure above shows the schedule of four employees – Abani, Bahni, Danni and Tinni – whom Dhoni supervised in 2020. Altogether there were five projects which started and concluded in 2020 in which they were involved. For each of these projects and for each employee, the starting day was at the beginning of a month and the concluding day was the end of a month, and these are indicated by the left and right end points of the corresponding horizontal bars. The number within each bar indicates the percentage of assigned work completed by the employee for that project, as assessed by Dhoni.

For each employee, his/her total project-month (in 2020) is the sum of the number of months (s)he worked across the five project, while his/her annual completion index is the weightage average of the completion percentage assigned from the different projects, with the weights being the corresponding number of months (s)he worked in these projects. For each project, the total employee-month is the sum of the number of months four employees worked in this project, while its completion index is the weightage average of the completion percentage assigned for the employees who worked in this project, with the weights being the corresponding number of months they worked in this project.

**CAT 2021 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

Which of the following statements is/are true?

I: The total project-month was the same for the four employees.

II: The total employee-month was the same for the five projects.

- A.
Both I and II

- B.
Neither I nor II

- C.
Only II

- D.
Only I

Answer: Option D

**Explanation** :

Total project month for

Abani: 2 + 2 + 5 = 9

Bahni: 2 + 4 + 3 = 9

Danni: 3 + 3 + 2 + 1 = 9

Tinni: 2 + 2 + 3 + 2 = 9

∴ Total project month was same for all 4 employees.

Total employee month

Project 1: 2 + 2 +2 = 6

Project 2: 3 + 2 = 5

Project 3: 2 + 4 + 3 = 9

Project 4: 5 + 2 + 3 = 10

Project 5: 3 + 1 + 2 = 6

∴ Total employee month was not same for all projects.

Hence, option (d).

Workspace:

**CAT 2021 LRDI Slot 3 | DI - Tables & Graphs**

Which employees did not work in multiple projects for any of the months in 2020?

- A.
Only Tinni

- B.
Only Abani, Bahni and Danni

- C.
Only Abani and Bahni

- D.
All four of them

Answer: Option B

**Explanation** :

Only Tinni worked for project 4 and 5 during September.

No other employee worked for multiple projects at the same time.

Hence, option (b).

Workspace:

## Feedback

**Help us build a Free and Comprehensive Preparation portal for various competitive exams by providing
us your valuable feedback about Apti4All and how it can be improved.**