# PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

On selling 15 mangoes, a fruit-seller gains a profit equal to the selling price of 3 mangoes. What is his profit percentage?

- (a)
10%

- (b)
16%

- (c)
20%

- (d)
25%

Answer: Option D

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Let SP of a mango be Re. 1, and P is the profit

P = 3, SP = 15, CP = 12

Profit = 3/12 × 100 = 25%

Hence, option (d).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

By selling 12 articles, a shopkeeper gains a profit equal to the cost price of 2 articles. What is his profit percentage?

- (a)
16.66%

- (b)
17.14%

- (c)
18.28%

- (d)
20.33%

- (e)
None of these

Answer: Option A

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Assume CP of one article as Re 1.

So, by selling 12 articles (worth Rs. 12), he can make a profit of Rs. 2.

So, profit% = 2/12 × 100 = 16.66%

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

The percentage of profit made when an article is sold for Rs. 81 is thrice as when it is sold for Rs. 67. The cost price of the article is

- (a)
Rs. 51

- (b)
Rs. 60

- (c)
Rs. 57

- (d)
Rs. 49

Answer: Option B

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Let C.P. of the article be Rs. x.

% profit when the article is sold for Rs. 81 = $\frac{81-x}{x}$ × 100 …(1)

In addition, when the article is sold for Rs. 67,

% profit = $\frac{67-x}{x}$ × 100 …(2)

From (1) and (2):

$\frac{81-x}{x}$ × 100 = 3$\left(\frac{67-\mathrm{x}}{\mathrm{x}}\right)$ × 100

⇒ 81 – x = 201 – 3x

⇒ 2x = 120

⇒ x = 60

Thus, the cost price of the article is Rs. 60

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A sold a watch to B at a gain of 25% and B sold it to C at a gain of 20%. If C paid Rs. 1,800 for it, the price paid by A is

- (a)
Rs. 1,200

- (b)
Rs. 1,000

- (c)
Rs. 1,500

- (d)
None of these

Answer: Option A

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Given: C paid Rs. 1,800.

Let the sum paid by A be Rs. X.

Then, amount paid by B to A = Rs. 1.2X

Amount paid by C to B = 1.25 × 1.2X = Rs. 1,800.

⇒ X = Rs. 1,200

**Alternately,**

Overall % change = 25 + 20 + (25 × 20)/100 = 50%

∴Price paid by A = 1800/1.5 = 1200.

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

Ghalib purchased a second hand car worth Rs. 18 lakh and spend Rs. 2 lakh for its maintenance during the first year. At the end of the year he sold it for Rs. 15 lakh. If depreciation is 20% of the total cost price (purchase price + maintenance) find his profit/loss percentage.

- (a)
6.25%

- (b)
5%

- (c)
6%

- (d)
None of these

Answer: Option A

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Total cost price = 18 + 2 = Rs. 20 lakh

Depreciation = 20% of 20 lakh = 4 lakh

Depreciated value of car at the end of 1st year = 20 – 4 = Rs. 16 lakh.

He sold the car for Rs. 15 lakh hence incurred a loss of Rs. 1 lakh.

Loss % = 1/16 × 100 = 6.25%

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A sweet seller declares that he sells sweets at the cost price. However, he uses a weight of 800 gm for 1 kg. His profit percentage is

- (a)
15%

- (b)
25%

- (c)
20%

- (d)
18%

Answer: Option B

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

1 kg = 1000 gm

Used weight = 800 gm

Error = 200 gm

% profit = (200/800×100) = 25%

**Alternately,**

Let the CP = SP = Rs. 1/gm

He buys 800 gms and while selling quotes it as 1000 gms.

Total cost price = 800 × 1 = Rs. 800

Total selling price = 1000 × 1 = Rs. 1000

∴ Profit % = (1000 - 800)/800 × 100 = 25%

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A trading concern in the first year made a profit of Rs. 46,320 on a turnover of Rs. 9,00,200 and in the second year a loss of Rs. 3,390 was sustained on a turnover of Rs. 7,70,000, while in the third year a profit of Rs. 33,624 was made on a turnover of Rs. 8,24,000. What was the average profit per cent on the three years turnover?

- (a)
2.5%

- (b)
2.63%

- (c)
3.07%

- (d)
None of these

Answer: Option C

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Calculate total turnover of 3 years

i.e. 9,00,200 + 7,70,000 + 8,24,000 = Rs. 24,94,200

Calculate total profit for 3 years

46320 – 3290 + 33624 = Rs. 76,554.

∴ Avg. profit % over 3 years turnover = $\frac{76554}{2494200}$ × 100 = 3.07%

Hence, option (c).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A manufacturer estimates that on inspection 10% of the articles he produces will be rejected. He accepts an order to supply 18,000 articles at Rs. 12.50 each. He estimates the profit on his outlay including the manufacturing of rejected articles, to be 25%. Find the cost of manufacturing each article.

- (a)
Rs. 12

- (b)
Rs. 11

- (c)
Rs. 10

- (d)
Rs. 9

Answer: Option D

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

When the manufacturer makes 100 articles, he sells only 90

Revenue = 90 × 12.5 = Rs. 1125

But profit being 25% of outlay, total outlay is 1125/1.25 = Rs. 900.

Cost of manufacturing/article = 900/100 = Rs. 9.

Hence, option (d).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A tradesman fixed his selling price of goods at 40% above the cost price. He sells half the stock at this price, one-quarter of this stock at a discount of 20% on the original selling price and rest at a discount of 10% on the original selling price. Find the gain% altogether.

- (a)
25%

- (b)
29.5%

- (c)
32.5%

- (d)
None of these

Answer: Option B

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Assume CP of goods = 100

Marked price = 140

Total Revenue =1/2 × 140 + 1/4 × 0.80 × 140 + 1/4 × 0.9 × 140 = 70 + 28 + 31.5 = 129.5

∴ Gain % = 29.5%

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Profit & Loss | Arithmetic - Profit & Loss**

A dishonest dealer marks up the price of his goods by 20% and then gives discount of 10% to the customer. He also uses a 900 gm weight instead of 1 kg weight. Find his profit% due to these maneuvers.

- (a)
8%

- (b)
12%

- (c)
20%

- (d)
None of these

Answer: Option C

Join our Telegram Group for CAT Preparation.

**Explanation** :

Assume CP as Rs. 1/gm

∴ SP = 1 × 1.2 × 0.9 = Rs. 1.08/gm

He buys 900 gms and while selling quotes it as 1000 gms.

⇒ Total cost price = 900 × 1 = Rs. 900

⇒ Total selling price = 1000 × 1.08 = Rs. 1080

∴ Profit% = $\frac{1080-900}{900}$ × 100 = 20%

Hence, option (c).

Workspace:

## Feedback

Help us build a Free and Comprehensive Preparation portal for various competitive exams by providing us your valuable feedback about Apti4All and how it can be improved.